Hva er en streng

Solcellepaneler som er koblet sammen utgjør en "Streng". Solcellepanelene kan kobles sammen i paralell, hvor alle de positive utgangene er koblet sammen, og alle de negative utgangene er koblet sammen. Eller de kan kobles i serie hvor den positive utgangen på et panel er koblet sammen med den negative utgangen på det neste panelet og så videre.

Hvert sett med solcellepaneler som er koblet sammen utgjør en "Streng".

Kobling av solcellepaneler i serie øker utspenningen i volt (V) fra strengen. Strømstyrken blir
i utgangspunktet uendret og uavhengig av antallet paneler som kobles i strengen.

Kobling av solcellepaneler i paralell øker strømstyrken i ampere (A) fra strengen. Spenningen blir i utgangspunktet uendret og uavhengig av antallet paneler som kobles i strengen.

Effekten (P), målt i Watt (W) som leveres fra et solcellepanel, en streng eller solcelleanlegg avhenger av spenningen i kombinasjon med strømmen fra panelet/strengen/anlegget:
P (W) = U (V) * I (A).

En ulempe med å koble solcellepanelene i serie er at hvis ett eller flere av panelene utsettes for skygge reduseres strømstyrken fra hele strengen ettersom strømstyrken i en seriekoblet streng er lik i hele strengen. I praksis kan dette problemet reduseres hvis solcellepanelene har funksjonalitet som utelater/"hopper over" hele eller deler av paneler som er utsatt for skygge fra strengen. Dette omtales eventuellt som "Bypass Diode" i databladet for solpanelet.

En ulempe med å koble solcellepaneler i paralell er at siden spenningen fra solcellepanelene forblir uendret og  er uavhengig av antallet paneler så øker strømstyrken. Dermed kreves det større ledningsareale for å håndtere strømstyrken levert fra solcellepanelene, og kablingen blir mer kompleks og krever høyere forbruk av kabel. En fordel med å koble i paralell er at om ett eller flere solcellepaneler i en streng havner i skygge, så opprettholdes utspenningen fra strengen. Men strømmstyrken, og dermed effekten reduseres. Dette kan likevel være en fordel ettersom spenningsnivået som trengs for å trigge omformeren opprettholdes.

Kilde:

https://aurorasolar.com/blog/solar-panel-wiring-basics-an-intro-to-how-to-string-solar-panels/

Tilbake til bloggen